Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

«Θα αντιδράσουμε» στις πολιτικές εξαθλίωσής μας, είπαν οι επιστήμονες στον Γ.Βρούτση

«Απολύτως άκαρπη» ήταν η συνάντηση των εκπροσώπων επιστημονικών φορέων με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, καθώς -όπως λένε οι φορείς- ο υπουργός αν και εξέφρασε την κατανόησή του στα αιτήματά τους, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα νέα μέτρα για τα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα των επιστημονικών κλάδων, όπως επίσης η υπαγωγή των Κλάδων Υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ είναι ειλημμένες αποφάσεις. 

Από την πλευρά των φορέων η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την δήλωση: «δεν θα αφήσουμε να γίνουν πράξη οι πολιτικές της εξαθλίωσης των Ελλήνων επιστημόνων».


«Δεν θα σας αφήσουμε να ρίξετε το υγειές Ταμείο μας στο βράχια, δεν θα αφήσουμε να γίνουν πράξη οι πολιτικές της εξαθλίωσης των Μηχανικών και των Ελλήνων επιστημόνων» ήταν -όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΕΕ- η χαρακτηριστική δήλωση, που απηύθυνε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, κλείνοντας «την απολύτως άκαρπη συνάντηση», που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων (δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, διπλωματούχων μηχανικών, ιατρών, συμβολαιογράφων, οδοντογιατρών, φαρμακοποιών) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως εξηγεί το ΤΕΕ σε ανακοίνωσή του «η συνάντηση οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς ο κ. Βρούτσης αφενός μεν εξέφρασε την κατανόηση του στα επιχειρήματα και στις προτάσεις, που διατυπώθηκαν από την πλευρά των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων αφετέρου δε δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα νέα μέτρα για τα ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα των επιστημονικών κλάδων, όπως επίσης η υπαγωγή των Κλάδων Υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ είναι ειλημμένες αποφάσεις.» 

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι 
«αυτές οι αποφάσεις, αλλά και οι ευθύνες για την εφαρμογή τους λαμβάνονται συλλογικά από ολόκληρη την κυβέρνηση και ότι αποτελούν εισηγήσεις της τρόικας των εκπροσώπων των δανειστών του δημοσίου και τίθενται από την πλευρά της, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των νέων δανειακών δόσεων».

Αποτιμώντας δε τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του κ. Βρούτση με την τρόικα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι: «ο ύποπτος ρόλος της τρόικας και των συνεργατών της είναι πλέον βεβαιότητα, όταν επιμένουν σε εξωφρενικά μέτρα, βέβαιης αποτυχίας, που οδηγούν στην κοινωνική εξαθλίωση και τη χώρα στη σίγουρη χρεοκοπία, αντί της σωτηρίας της, όπως επικαλούνται».

Η συνάντηση των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, με τον υπουργό Εργασίας έγινε στη διάρκεια της Παντεχνικής-Πανεπιστημονικής κινητοποίησης, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο κέντρο της Αθήνας, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου και ολοκληρώθηκε με πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα κατά τη συνάντηση από την πλευρά του προέδρου ΤΕΕ Χρ.Σπίρτζη τέθηκε το γενικότερο πλαίσιο των κοινών διεκδικήσεων, ενάντια στα νέα μέτρα εργασιακής, ασφαλιστικής και οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων επιστημόνων, όπως έχουν διαμορφώσει από κοινού και σε σταθερή συνεργασία μεταξύ τους οι επιστημονικοί φορείς. 

Επίσης ο Χρ.Σπίρτζης αναφέρθηκε αναλυτικά στο διεκδικητικό πλαίσιο, που έχουν διαμορφώσει η Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ, σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις των Τεχνικών, ενώ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την άθλια κατάσταση, που επικρατεί στον κλάδο των Μηχανικών. 

Οι εκπρόσωποι των άλλων επιστημονικών φορέων έθεσαν με έμφαση και κατά προτεραιότητα το θέμα της υποχρεωτικής υπαγωγής του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας την έλλειψη τεκμηρίωσης της απόφασης, αλλά και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Διεξοδική συζήτηση έγινε για το θέμα της υπέρογκης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών. 

Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι πέραν της εφαρμογής των κυοφορούμενων μέτρων, που συζητούνται μεταξύ της κυβέρνησης και της «τρόικας» εξακολουθεί να υπάρχει έλλειμμα ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και Εργασίας Γ.Βρούτση, τα 200 εκατομμύρια να καλυφθούν από εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών και τα 65 εκατομμύρια ευρώ από τις πρόσθετες ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές των Μηχανικών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε προς τον κ. Βρούτση επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η απόφαση νέας μεγάλης αύξησης των εισφορών των Μηχανικών είναι παράλογη, καθώς μαστίζονται από την κρίση, αδυνατώντας ήδη σε συντριπτικά ποσοστά να καλύψουν τις μέχρι τώρα εισφορές τους, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Σημειώνεται ότι οι επιστημονικοί φορείς διοργανώνουν νέα Παντεχνική-Πανεπιστημονική συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 στη 1 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60) και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης μετά τις εξελίξεις της χθεσινής συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καλεί σε συνεδρίαση την Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ, με εισήγηση για συνέχιση των κινητοποιήσεων και εμπλουτισμό τους, με νέες μορφές αντιδράσεων.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας παραβρέθηκαν:

από το ΤΕΕ οι: Πρόεδρος της ΔΕ ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, γενικός γραμματέας της ΔΕ ΤΕΕ Αντώνης Πρωτονοτάριος, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Παναγιώτης Μούζιος, πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Γιώργος Ρωμοσιός. Εκ μέρους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Ηλίας Τσιμπουκάκης και Γρηγόρης Γρηγοριάδης, μέλος ΔΕ ΤΕΕ.

Από τους άλλους επιστημονικούς φορείς παρόντες ήταν οι πρόεδροι: του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, του Δ.Σ. Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης και του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, του Ι.Σ. Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδούρα, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών –Πειραιώς- Αιγαίου –Δωδεκανήσου Κωνσταντίνος Βλαχάκης.


πηγή: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου