Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αυθαίρετα: Νέα ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη βουλή προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ΥΠΕΚΑ το πρόβλημα που έχει προκύψει στην τακτοποίηση αυθαιρέτων εξαιτίας των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας protothema.gr, η παρέμβαση του ΥΠΕΚΑ θα αφορά μόνο στην έκδοση της βεβαίωσης από μηχανικό έτσι ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή δικαιοπραξιών από τους πολίτες και τους συμβολαιογράφους.
Ειδικότερα, η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα ιδιόχειρης βεβαίωσης με σφραγίδα του μηχανικού ώστε να προσαρτάται στα συμβόλαια, για όσο διάστημα παραμείνει ανενεργό το σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου που εκδίδει ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις.

Σημειώνεται ότι η βεβαίωση θα ισχύει για το χρονικό διάστημα που διαρκούν οι κινητοποιήσεις και θα αντικαθίσταται από την κανονική μόλις το σύστημα τεθεί ξανά σε λειτουργία.
Με τη ρύθμιση το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να βάλει τέλος στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στα έσοδα του δημοσίου οι κινητοποιήσεις των μηχανικών, οι οποίες ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου και θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι 4 Νοεμβρίου, θέτοντας εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων.
Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι τον προηγούμενο μήνα, που το σύστημα λειτουργούσε, τα έσοδα από την τακτοποίηση αυθαιρέτων ανέρχονταν σε ένα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως.
Κόντρα Μηχανικών – Συμβολαιογράφων
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, οι φήμες για την επανεκκίνηση της ρύθμισης για τα αυθαίρετα χωρίς τους μηχανικούς, αλλά μόνο με συμβολαιογράφους, επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις των δύο επαγγελματικών κλάδων.
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις συμβολαιογράφων για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στα έσοδα του δημοσίου οι κινητοποιήσεις των μηχανικών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, έστειλε χθες επιθετική επιστολή στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνο Βλαχάκη.
Στην επιστολή εκφράζει την έκπληξή του «για τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβολαιογράφων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για την εξαθλίωση των διπλωματούχων μηχανικών και των επιστημόνων και την στοχοποίηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).
Παράλληλα, ζητά να μάθει αν οι συμβολαιογράφοι έχουν προτείνει «στο ΥΠΕΚΑ ή στην Κυβέρνηση την κατάργηση της βεβαίωσης δόμησης» που εκδίδουν οι μηχανικοί προκειμένου να προχωρήσει χωρίς αυτούς η διαδικασία νομιμοποίησης.
«Μήπως έχετε προτείνει στο ΥΠΕΚΑ ή στην Κυβέρνηση την παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος που θα οδηγήσει σε μαϊμού βεβαιώσεις;» γράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ και αναρωτιέται αν ο σύλλογος των συμβολαιογράφων συμφωνεί «με την παράκαμψη του ελέγχου των κρατήσεων και των αμοιβών μηχανικών στις ενεργειακές επιθεωρήσεις και στις βεβαιώσεις που οδηγεί σε πιθανές απώλειες κρατικών εσόδων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου