Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ο Φούχτελ και οι 1.000 εργαζόμενοι


H δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χ. Φούχτελ: « Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1.000 άτομα», προβλήθηκε από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης με στόχο να δικαιολογηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στους δήμους. Για να περάσουν τη λογική των «βολεμένων εργαζομένων που δεν δουλεύουν» και των «εργαζομένων που κάθονται και δεν κάνουν τίποτα» και να ενισχύσουν την αντεργατική προπαγάνδα.
Ποια είναι η πραγματικότητα;
Στη Γερμανία οι δήμοι τα τελευταία χρόνια - και κυρίως από το 2009 και μετά - έχουν παραχωρήσει σε ιδιώτες: Υδρευση, Διαχείριση απορριμμάτων, Ενέργεια, Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς, Διαχείριση Πάρκων, Υποδομές αναψυχής - αθλητισμού - πολιτισμού.
Αρα, χιλιάδες εργαζόμενοι πετάχτηκαν στο δρόμο αφού δεν είχαν λόγο ύπαρξης.
Το τι σημαίνει Τοπική Διοίκηση στη Γερμανία μετά από Διοικητική Μεταρρύθμιση, αντίστοιχη με αυτή του «Καλλικράτη» στη χώρα μας και τι ακριβώς συγκρίνει ο Χ. Φούχτελ το δείχνουν και κάποια άλλα στοιχεία:
- Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Γερμανική Ομοσπονδία Δημοτικών Συμβουλίων, τα έσοδα από τους τοπικούς φόρους ήταν κατά 7 δισ. λιγότερα το 2009. Ετσι άρχισαν οι περικοπές. Η πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο, για εξοικονόμηση πόρων προχώρησε σε μείωση προσωπικού, μισθών και υπηρεσιών, κλείνοντας αρκετές εγκαταστάσεις, όπως δημοτικές πισίνες, βιβλιοθήκες, θέατρα, ή αυξάνοντας κατά πολύ τις συνδρομές και τα εισιτήρια εισόδου σε άλλες.
- Στη Γερμανία έγιναν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, αφού το 60% των πολιτών εξυπηρετείται από ιδιωτικές επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
- Στη Γερμανία είναι σε λειτουργία πάνω από 300 Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς όπως: υγεία, σχολεία, αθλητισμός, τουρισμός, αναψυχή, μεταφορές, κατασκευές διοικητικών κτιρίων και υπουργείων, περιβάλλον, δημόσια ασφάλεια.
Τέτοιο μοντέλο ονειρεύονται και στη χώρα μας. Και ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει η περιβόητη ελληνογερμανική συνεργασία προκειμένου να επενδύσουν Γερμανοί επιχειρηματίες σε τομείς «χρυσοφόρους», όπως είπε ο Φούχτελ της Τοπικής Διοίκησης. Και αυτό συνδέεται άμεσα με την κατάργηση υπηρεσιών στους δήμους. Επιδιώκουν να προχωρήσουν σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Εκεί οδηγεί η διαθεσιμότητα. Εκεί οδηγούν οι περαιτέρω δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013. Για εκεί προετοίμαζε ο «Καλλικράτης».
Πηγή: fanthis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου